Komen de waarden 2 en 3 bij kenmerk 16 (besluit doelgroep) ná 1-1-2005 niet meer voor in de registratie van het Sw-bedrijf?
Indien bij een herindicatie sprake is van boven- of onderzijde, moet het Sw-bedrijf dit wel registreren en aanleveren voor de statistiek op basis van de gegevens die UWV aan het Sw-bedrijf levert. Zolang het dienstverband doorloopt blijven deze records deel uitmaken van de statistiek. Na ontslag volgt er geen Geen_plaatsingsrecord in het halfjaar daarna (geen geldige indicatie!).
Vanaf 1-1-2005 komen de waarden 2 en 3 bij kenmerk 16 (besluit doelgroep) alleen voor bij een dienstbetrekking van voor 1-1-2005?
Nee. Zoals gezegd bij de vorige vraag levert het Sw-bedrijf bij herindicaties altijd het doelgroepbesluit aan, dus ook de onder- en bovenzijde indicaties. Deze herindicaties zullen zowel betrekking hebben op mensen met een dienstbetrekking van voor 2005 als mensen met een dienstbetrekking vanaf 2005.
Overigens zal men met een dergelijk doelgroepbesluit in principe uitstromen uit de Wsw, tenzij er nog geen ontslag wordt verleend. Nadat men is uitgestroomd, komt de persoon niet meer voor in de statistiek ("geen geldige indicatie meer".).
Moet de bestaande code "licht" bij kenmerk 17 (besluit arbeidshandicap) bij dienstbetrekkingen van vóór 1-1-2005 blijven staan?
Ja, dat klopt voor zover er inmidels geen herindicatie heeft plaatsgevonden. De arbeidshandicap "licht" zal nauwelijks meer voor komen. Bij (1e indicaties en) herindicaties na 1-1-2005 (kon) kan de arbeidshandicap "licht" niet meer worden toegekend.
Een persoon met een 'oude' dienstbetrekking (vóór 1998) heeft een herindicatie op eigen verzoek voor begeleid werken gekregen. Tevens zijn door UWV 'nieuwe' 3-cijferige handicapcodes vastgesteld. Moet het Sw-bedrijf dan 'oude' 2-cijferige of 'nieuwe' 3-cijferige handicapcodes registreren en aanleveren?
Alhoewel volgens de regelgeving bij de herindicatie op eigen verzoek (voor begeleid werken) alleen de indicatie "wel/niet geschikt voor begeleid werken" wordt afgegeven, en in de wet is vastgelegd dat de 'oude werknemers' niet mogen worden geïndiceerd, schrijft het indicatieprotocol voor dat de geschiktheid voor begeleid werken bepaald wordt vanuit de handicapcodes. UWV zal hierbij de handicapcode opnieuw vaststellen - en dus ook registreren -, wanneer de voormalige handicapcode niet langer relevant is. Het ligt voor de hand dat de nieuwe 3-cijferige handicapcode(s) ook in de Wsw-statistiek worden geregistreerd.
Klopt het dat mensen die voor 1998 al een dienstbetrekking hebben als het ware een onbeperkt geldige (doelgroep)indicatie hebben?
Mensen die voor 1998 zijn begonnen in een dienstbetrekking hoeven voor het voortzetten van die dienstbetrekking niet geherindiceerd te worden volgens de nWsw. Zij hebben als het ware een indicatie 'voor het leven' en blijven na uitstroom uit een Wsw-dienstverband gevolgd worden binnen de Sw (Geen_plaatsingsrecord).
Als de gemeente meent dat de arbeidsbekwaamheid zo is verbeterd dat de persoon in staat geacht wordt tot reguliere arbeid (en zich passende arbeid voordoet), kan een ontslagaanvraag voorgelegd worden aan UWV. Men neemt vervolgens een besluit over het ontslag, niet over de doelgroep of de arbeidshandicap.
Van welke mensen moeten indicatiegegevens worden aangeleverd?
Van alle mensen over wie in de meetperiode een herindicatiebesluit is genomen, moeten indicatiegegevens worden aangeleverd (ongeacht of het gaat om een herindicatie of een herindicatie op eigen verzoek). Dat is dus inclusief alle herindicaties in die meetperiode waarbij het doelgroepbesluit 'bovenzijde' of 'onderzijde' luidt.
Van mensen die in de meetperiode tot het werknemersbestand behoren of een geldig Geen_plaatsingsrecord bezitten, hoeven alleen de meest recente (her-)indicatiegegevens te worden geleverd voor zover het (her)indicaties volgens de nieuwe wet betreft.
Van mensen die voor 1998 al een dienstbetrekking hadden ('oude' doelgroep), hoeven geen indicatiegegevens te worden geleverd, tenzij het gaat om een herindicatie op eigen verzoek voor onderzijde of voor begeleid werken van ná 1-1-1998. Bij deze mensen moet wel altijd de handicapcode (kenmerk 9) worden geregistreerd. In het overzicht "Te registreren kenmerken deel 1" is aangegeven welke gegevens bij welke groep mensen van toepassing zijn.
Bij een herindicatie boven- / onderzijde wordt door UWV geen handicapcode vastgesteld. Hoe kan ik dan een handicapcode registreren?
Indien het een herindicatie onderzijde betreft, blijft (blijven) in dit geval de voorgaande handicapcode(s) staan. Daarop is het oordeel 'onderzijde' gebaseerd.
Indien het een herindicatie bovenzijde betreft, kan in dit geval ook handicapcode 888 (geen handicap) geregistreerd worden. Deze code 888 is alleen gereserveerd voor gebruik bij een herindicatie bovenzijde.